Klinken

Elke ambitie begint bij jezelf

Delen

Maar liefst 4 op de 10 kankers zijn gelinkt aan vermijdbare factoren. Alcoholconsumptie is er één van. En toch weten veel Vlamingen niet dat alcohol kankerverwekkend is. Alcohol is vaak nog zo gewoon in onze samenleving dat we er ons niet eens vragen bij stellen dat het bijna altijd en overal geserveerd wordt. Tijd om daar verandering in te brengen vinden wij. Als organisatie maakten we alvast volgende goede voornemens voor 2024: met een brede informatiecampagne willen we het bewustzijn rond alcohol en kanker bij de Vlaming vergroten. Bovendien gaan we ook in eigen boezem kijken: practice what you preach! 

Even slikken

Meer dan de helft van de Vlamingen weet niet dat alcohol kanker kan veroorzaken. Nochtans is het drinken van alcohol gelinkt aan minstens zeven types kanker. Alcohol verhoogt het risico op mond- en keelholtekanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, borstkanker, leverkanker, dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (het kankerinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie) rekende in 2020 uit dat ruim vier op de honderd nieuwe gevallen van kanker door alcohol veroorzaakt werden. Voor België ging het om 3200 kankergevallen. Dat is toch even slikken. 

In de strijd tegen kanker die we samen voeren, is preventie een belangrijk deel. Daar ligt in onze samenleving nog veel winst te rapen, en dus een opdracht voor Kom op tegen Kanker.

David Vansteenbrugge

algemeen directeur Kom op tegen Kanker

David Vansteenbrugge

Hoe meer je drinkt, hoe hoger het risico. Logisch. Maar wacht eens even: rode wijn is toch goed voor hart- en bloedvaten? Zolang je ‘ons vakmanschap met verstand drinkt’ is het goed? Eén glaasje kan toch geen kwaad? Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft overduidelijk aangetoond dat er geen veilige hoeveelheid is voor het drinken van alcohol. Alcohol is schadelijk vanaf het eerste glas: zelfs bij licht tot matig drinken verhoogt het risico op kanker. Het maakt niet uit of je whisky, wijn of bier drinkt. Wie zijn risico op kanker wil verkleinen, drinkt beter geen alcohol. Dat zijn de onbetwiste feiten. 

Wij vinden dat iedereen recht heeft op die informatie. Zo kan ieder voor zichzelf een goed geïnformeerde keuze maken om dat glas wel of niet te laten staan. Daarom plannen we dit jaar een brede informatiecampagne rond het thema, zónder met het vingertje te zwaaien weliswaar.

We maken het lekker én gezond

Elke ambitie begint bij jezelf. Daarom zijn we als organisatie gestart met het aanpakken van de catering op onze evenementen en dankmomenten. Aanwezig: lekker, gevarieerd, gezond eten en drinken. Zorgeloos genieten, daar is het ons om te doen.

Wat met de inzamelacties voor Kom op tegen Kanker, horen we je denken? Daar worden toch vaak liters alcohol verkocht? Ook daar kijken we in eigen boezem. 100 actievoerders gingen in november vorig jaar brainstormen over futureproof actieformules. Het leverde ideeën op van ochtend raves, muzikale rocktails, fruitmandenverkoop tot een groentelasagnefestijn en quizavond waar het alcoholvrije bier goedkoper is. 

Aan verbodsregels voor alcohol op externe inzamelacties doen we niet. Waar we in geloven? De informatie helder verspreiden en al die actievoerders aanmoedigen die daarbij helpen en die zich engageren om gezonde acties op poten te zetten. Daar zetten we samen met onze districtscoördinatoren sterker op in.

Het maakt niet uit of het gaat om whisky, wijn of bier. Wie zijn risico op kanker wil verlagen, drinkt beter geen alcohol. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat smaakvolle dranken in het aanbod van horeca en supermarkt voor wie zorgeloos wil genieten.

Ann Gils

directeur Preventie bij Kom op tegen Kanker

Ann Gils

Ook intern maakten we heldere afspraken. Onze organisatie betaalt geen alcohol: in alle activiteiten, intern en extern, serveren we gezonde en smakelijke dranken. Medewerkers en vrijwilligers drinken niet op gelegenheden waar ze Kom op tegen Kanker vertegenwoordigen. Ze worden ondersteund om een ambassadeursrol op te nemen, ook over kankerpreventie.

Toegegeven, zo’n transitie is niet eenvoudig. Daarom gaan we niet voor radicaal anders, maar stap voor stap. Zo bouwen we stukje voor stukje aan een nieuwe manier van genieten. Want als er één ding is waar wij Vlamingen in uitblinken, dan is het samen vieren, samen beleven, samen genieten! Méér genieten, daar gaan we voor, in 2024 en daarna! 

 

De Nieuwe Levensgenieter

In juni lanceert Kom op tegen Kanker deze nieuwe beweging. Bekijk nu alvast de preview:

De Nieuwe Levensgenieter
Thema's: Preventie